tisdag 3 februari 2015

Säkerhet på is

Idag var jag på utbildning hos Luleå räddningstjänst, där ett par brandmän lärde oss om första hjälpen, LABCDEVi fick även lära oss om säkerhet på is, vad man ska göra om man går igenom en vak, hur man kan hjälpa någon annan och hur kroppen reagerar.

Under djuplodningsarbetet som några i SAFT-projektet jobbar med så finns det ju en risk att man går igenom isen. Därför bärs flytoveraller. Sånna där tjocka overaller, som man svettas så hemskt i, som har flytgrej i sig och som går att dra åt lite extra kring ben och armar. För det borde väl hjälpa?! I den gör det nästan inget om man faller ner i en vak va?

Nja... Efter teoriutbildningen begav vi oss till ett badhus och klädde på oss dräkterna och hoppade i (jo, på mitt jobb får vi hänga i en pool med brandmän på arbetstid...visst har jag sagt att jag trivs?!). Vattnet strömmade fort in i overallen och det blev kallt. Man flöt för visso, men risken vid en olycka är att luften i overallen samlas ex vid rumpan och man hamnar med huvudet nedåt. Så blev man dessutom otroligt klumpig. Vi provade först att häva oss upp på bassängkanten, som var i jämnhöjd med vattnet. Med allt vatten som samlats i dräkten så blev det fruktansvärt tungt att orka dra upp sin egna kropp. Och hur stark man är då man hamnat i en vak och blivit kall.. Man blir så otroligt svag om man varit i kallvatten en tid. Dessutom så vore det ju trevlig om isen håller om man ska ta sig upp. Lägger man till 20 kg vatten utöver sin egna kroppsvikt så är inte det så säkert. Med isdubbar var det därremot rätt så lätt att dra sig fram och upp ur vattnet, förutsatt att dom hängde precis under halsen då man föll ner. Och hur ofta slarvas det inte med detta?!

I slutändan så inser jag verkligen varför Finland förbjöd försäljning av flytoveraller 2010. Det ger en enorm falsk trygghet och det kan faktiskt förvärra situationen om man väl går igenom. Isdubbar, sällskap, en räddningslina och en vattentät påse med någon form av ombyte kommer därremot alltid följa med mig ut på isen. Förutom att man självklart ska tänka och undvika onödiga risker.

En lärorik dag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.