söndag 25 maj 2014

Björkbladsdricka

Jag tycker det är så kul att leta reda på alla små skatter som finns där ute i skog och mark. Björksav och björkblad är en av dessa. Snapsen går att krydda med lite björkblad som får ligga i någon dag innan de silas bort. Björkbladsdrickan är nog ändå min favorit. Superlätt att göra!

  • 2-3 liter späda björkblad. Plockas på våren, gärna efter en regnskur. I annat fall kan de behöva sköljas av med vatten, men då försvinner lite smak. Fråga markägaren och sök upp ett röjningsbestånd och välj björksly som konkurerar med en tallplanta, så förenar du nöje med nytta! 
  • 1 dl socker
  • 1 citron, skivad
  • 1 lime, skivad
  • 2 liter kokande vatten
  • lite citronsyra
Blanda björkblad, socker, citron och lime och häll på kokande vatten. Låt stå ca 10 minuter. Står det för länge blir drycken besk. Häll i lite citronsyra och rör om. Sila bort blad och bös genom ett kaffefilter eller saftfilter och häll upp på flaskor. Jag tog en whiskyflaska med lite droppar kvar i botten och hälde på det jag tänkte dricka först, så blir det exra gott. Annars är det smart att hälla saften på plastflaskor och stoppa i frysen, så håller de sig längre. Blandas ca 1+3, supergott med lite isbitar till!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.