tisdag 4 februari 2014

Six brave personal stories of domestic abuse

Jag följer och ser på en del TED talks. Många av dom lärorika, intressanta och tankeväckande. En del även skrämmande.

Häromdagen lade TED ut en serie med talare som de kallar "Brave personal stories of domestic abuse".

Våld i hemmet, är det bara direkta slag som resulterar i blåmärken? Nej, man kan skada, styra och ta över en persons liv på så många fler sätt än rena slag.
I ett av talen går dom igenom även denna definiton:

"Abuse is physical, sexual, emotional, economic or psychological actions or threats of actions that influence another person. This includes any behaviors that frighten, intimidate, terrorize, manipulate, hurt, humiliate, blame, injure or wound someone."

Jag fastnade för Leslie Morgans tal där hon berättar om sin första "riktiga" relation, som slutade i att hon dagligen utsattes för hot och våld av den man hon var gift med. Hon besvarar bland annat den så vanliga frågan "varför lämnade du honom inte?".
Leslie uppfattar jag som en mycket stark och klok kvinna. En karriär på gång och mycket målmedveten. Ändå händer det henne. Hon trodde inte att något sådant skulle kunna hända henne och hon var heller inte medveten om tecknen och steg i "processen". Hon träffar en man som berömer henne, som lyssnar och som får henne att känna sig uppskattad för vem hon är och vad hon gör. Samtidigt berättar han om tunga saker som han råkat ut för i livet och hon blir hans stöd.
Se!!

Vi lär oss så mycker bra i skolan. Hade jag varit lärare så hade jag ägnat 16 minuter åt att visa detta klipp. Sitter du med en läsplatta så brukar inlagda Youtube-klipp trilla bort från bloggar, klicka då på länken tidigare i blogginlägget så kommer du till alla klipp. Alla starka, skrämmande och så sevärda!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.