fredag 28 februari 2014

An inconvenient truth

Enligt BRÅ anmäldes år 2012 cirka 16 900 sexualbrott, varav 6500 klassades som våldtäkter. Så bara idag kommer 18 kvinnor blir tvingade till samlag eller samlagslikande gärningar helt mot sin vilja och lämna in en polisanmälan. Det är fruktansvärt mycket! Andelen utsatta personer som anmäler en våldtäkt är av förklarliga skäl mycket låg, enligt brottsrummet.se ligger mörkertalet på 80- 90 procent. Dvs. troligen utsätts upp till 32 000 kvinnor årligen för sexualbrott, och 12 300 för våldtäkter. Denna siffra motsvarar i sådana fall 34 våldtäkter om dagen, bara i Sverige! Visst kan vi lugnt säga till utsatta personer att "du är inte ensam"!? Detta vidriga fenomen är så pass vanligt att RFSU har gett ut en handbok som riktar sig till personer som råkat ut för en våldtäkt, eller som har kontakt med någon som råkat ut för detta (Våldtagen).

BRÅ presenterade nyligen siffror gällande hur många av de anmälda våldtäkterna som leder till åtal (obs. det innebär ej en fällande dom, utan att fallet prövas i rätten). På bland annat SVT går det att läsa om detta. I Sörmland leder nästan hälften av alla våldtäktsanmälningar till åtal. Oavsett om detta i sin tur leder till en fällande dom eller ej, så kan det innebära en mycket tydlig signal till gärningsmannen att hans beteende inte var okej. I hela Sverige leder nästan 21 procent av alla inkomna anmälningar till åtal. För kvinnor (och självklart även de män/pojkar) som råkat ut för en våldtäkt i Västerbotten så lönar det sig knappt att ta det fruktansvärt jobbiga steget att göra en polisanmälan. Enbart 10 procent av de inkomna anmälningarna leder till åtal. Det är kanske inte så konstigt att en del män glatt kan uttrycka att de gillar polisen och utredarna i Västerbotten. Cirka 5 procent av de anmälda fallen leder till en fällande dom (BRÅ, 2010). I Västerbotten innebär det att enbart 15 promille av alla våldtäktsmän fälls för sin vidriga gärning (förutsatt ett rimligt mörkertal på 85 procent).

Vad beror detta tydliga skillnad på? Har alla i Sörmland övervakningskameror överallt som gör att de har mycket kraftig bevisning? Har kvinnorna där kanske en go-proklamera monterad på huvudet, hela tiden (även hemma)? Eller är det så att kvinnor i Västerbotten bara tror att de blivit våldtagna, men att dom snarare blivit förhäxade eller manipulerade till att tro det? Eller sitter polisen i Västerbotten och dricker kaffe med våldtäktsmännen, som säkerligen kan vara mycket trevliga och skötsamma då det passar sig? Eller beror en skillnad på 40 procentandelar på en slump?

Jag tror att polisen (hela rättssystemet) bör ta sig en ordentlig funderare med hur de sköter ämnet, annars kommer antalet våldtäkter troligen att öka skrämmande mycket. Eller så ökar antalet våldtäkter, samtidigt som antalet anmälda våldtäkter minskar. Då kan polisen känna sig stolt med sitt arbete, eller? Sveriges rättssystem bör kunna visa att det är fel att tvinga till sig sexuella gärningar mot andras vilja, och att detta får rättsliga påföljder. Som det är i dagsläget så är det den våldtagna själv som genomlider det största straffet.

Ett läsvärt blogginlägg: Ladydahmer.nu De flesta som anklagas för våldtäkt är skyldiga Vilka är dessa personer? Lady Dahmer skriver "Man vill gärna tro att den där snälla killen man känner och tycker om aldrig skulle kunna, men faktum är att de flesta våldtäktsmän INTE är svin eller monster utan vanliga killar med vänner och familj och vanliga liv. Det är enklare att utgå från att tjejen ljuger än att killen man tror sig känna skulle kunna göra nåt vansinnigt fel. Faktum är även att de flesta killar som våldtar avskyr våldtäktsmän och tycker att det är fel att våldta. De har bara lite svårt att fatta att det de precis gjort kvalificerar sig som just detta."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.