fredag 18 april 2014

York, England


Nu har jag varit ute på Europaresan med klassen, i kursen Svensk och internationell skogspolitik. Resan bar av mot staden York, England. 

Storbritannien är ett land med mycket jordbruksmarker. All mark har varit påverkad av människor genom tiden och idag täcks enbart 13 procent av skog. Lander ser med andra ord ut som någon blandning mellan Skånska slätter och kulliga kalfjäll. Idag återbeskogas vissa områden, men det är upp till respektive markägare att ta beslutet och utföra arbetet. England har ju inte heller allemansrätt som vi i Sverige. Detta gör att de små skogsplättar som finns, inte behöver vara tillgängliga för allmänheten om inte markägaren sagt så och exempelvis erbjuder en öppen stig eller liknande. Då är det även upp till markägaren att sköta träden så att de inte riskerar att tappa grenar och likande som kan skada folk (går man i skogen och får en kvist i huvudet så kan man stämma markägaren). 

Ett begrepp som vi ofta stötte på under resan var "Nature reserve". En plätt med träd på som man sköter får kallas naturreservat. I utkanten av den stora staden Leeds låg en 3 hektar stor, gammal industrisoptipp, som tidigare varit ett dagbrott för urvinning av material för blocktillverkning för husbygge. Hålet blev till en stinkade soptipp som låg kloss inpå bostadshus. En dag kom man på att man kunde köra dit lera och trolla bort alla sopor. Sagt och gjort. Soptippen blev till en leråker där man planterade träd. Idag står där lite träd och området kallas för "nautre reserve". Dom som hade hand om stället viste inte så mycket om hur giftiga ämnen som fanns i soptippen och om det förekom någon form av urlakning till vattendrag eller likande. 

Vi besökte ett av englands största kolkraftverk, Drax power station. Där hade dom platerat lite träd på den äldsta delen av den enorma askhögen -något som blivit titulerat som ett "nature reserve". Dit kom skolor och lekte och fick gräva och leta skatter, maskar och likande i denna fanstastiska miljö - i mina ögon tragisk askhög. Dom berättade att på guideturer med skolbarn så brukade guiden skoja lite och säga att skorstenarna där ånga bolmade ut var "cloud making machines". På kolkraftverket beklagade dom sig även över att bland annat Sverige klagat på att sot med massor av giftiga ämnen kom in och förgiftade vårat land. Därför fick Englands stackars skattebetalare stå för ett reningssystem för röken. I slutändan används numera nästan allt som kom ut som biprodukter till något. Bland annat kalk från sotet såldes vidare och användes till produktion av byggblock för hus. Vi frågade lite kring utsläpp och urlakning av giftiga tungmetaller från rök och akshög, och fick som svar att "vi är inga kemister, så det vet vi inget om. Jag skulle dock inte tro det. I sådanna fall så säljer vi det inte". Har du sett Monsters inc? Det kändes lite som om vi var på studiebesök där..

Vi besökte även lite trevligare ställen. Bland annat en skoglig förvaltare till privat skogägare vid namn Barnaby, som rådde om massvis med mark och ett stort slott. Dom anordnade bland annat fasanjakt (eller slakt) och i mina ögon hade denne man en betydligt sundare bild på skog och natur. Jag har fått uppfattningen att Sverige ligger väldigt långt fram i arbete, kunskap och forskning kring naturväden, miljö, föroreningar och liknande. I Sverige har vi orörda marker som vi bör bruka med viss försiktighet. Detta för att inte hamna där England är idag, då de har avverkat nästan vartenda träd och står i någon återskapandeprocess där de ska försöka "skapa en ny natur". Här är EU faktiskt fantastiskt bra. Sverige och andra länder peppar arbete för att införa policys, komissioner och liknande. Länder såsom GB behöver verkligen detta som mål, krav och lockbete för att någonting ska hända. EU kanske inte alltid är till direkt fördel för Sverige som land, men i slutändan blev jag mer och mer övertygad om att det kan vara ett medel för att påvera andra länders arbete som indirekt kan ha kraftig påverkan på Sverige, ex luftburna föroreninar som förgiftar vårat land, globala utsläpp som ökar växhuseffekt och liknande. 

Vi har kanske inte sett så mycket fantastiskt skog under resan, men den har varit riktigt tankeväckande och lärorikt! Så har det varit riktigt trevligt att resa med klassen, gå ut på riktigt mysiga små brittiska pubbar och dricka god öl och lyssna på musik. En toppenvecka med strålade solsken och massvis med blommor! Nu är det gaaaalet underbart att vara tillbaks till älskade, rena, underbara Västerbotten igen! 


Ringmur runt York och tornen till den enormt pampiga och stora katedralen the Minister i bakgrunden. 

 The Bridestones i Dalby forest. 

Slätter med en skogsklädd kulle. Till vänster ett hygge med precis form av en häst! 

Barnabys slott

En pytteliten gränd

Universitetet i Leeds och en Magnolia i full blomst

Drax power station såg kanske "fint" ut på håll där skorstenarna tornade upp mellan en klarblå himmel och gröna fält, men en sådan tragisk verksamhet det är!

 Blommande träd på hostellet

The Shambles. En riktigt gammal gränd, där husen lutade och var skeva och krokiga. 
Gatan är med i Harry Potter-filmerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.