fredag 15 mars 2013

Olika värda

Jag trodde inte att vargdebatten kunde bli mer förstörd och infekterad än vad den har varit hittills  eller snarare så hoppades jag det. Idag läste jag på Dala-Demokratens hemsida att en svensk hipp-hoppare gjort en (spelad, ej verklig) musikvideo, där han kör ikapp en vargjägare med en skoter ute i skogen. Dom kör ner honom och sedan torterar ihjäl honom med ett baseballträ, vartefter de poserar stolt med sitt byte och ett blodigt trä. I texten så sjunger dom bland annat att dom ska ta reda på vilka hans barn är och sedan straffa honom.

Hade dom tänkt att det här skulle gynna vargen? Jag och troligen en del andra väljer att ta större avstånd från både vargar i sig, samt de som förespråkar en vargstam i Sverige tack vare dessa extremister.

Dom påstår att det är samma sak att en människa dödar en varg, som att en människa dödas eftersom ett liv tydligen är lika mycket som ett annat. Faktum är att dom är väldigt motsägelsefulla. Förespråkar man rovdjur i Sverige, så säger man automatiskt att rovdjur är väldigt mycket mer värda än andra djur samt en stor grupp människor som påverkas starkt negativt. Eftersom rovdjur äter och dödar en stor mängd bytesdjur så borde rovdjuret i sig vara lika mycket värt som summan av alla dessa bytesdjur, eftersom man tydligen tyckte att det var moraliskt rätt att offra dessa för närvaron av denna rovdjursindivid.

Olika liv är inte lika mycket värda. Olika djurarter och individer är inte lika mycket värda och olika människor är inte lika mycket värda. Så är vårat samhälle uppbyggt och utformat idag och uttrycket "vi är lika mycket värda" är bara en vacker klyscha som tyvärr aldrig har stämt. Människan är en mästare på att värdera liv olika, utefter våra egna erfarenheter och åsikter.

1 kommentar:

  1. Oj, jag trodde aldrig du skulle säga att liv (oavsett typ) är olika mycket värda. Jag instämmer i det och att alla värdera olika saker olika högt.

    Om vi drar din analogi ett steg längre än att vargen/rovdjuret är värd lika mycket som alla dess bytesdjur, så är också bytesdjuren värd lika mycket som allt de äter. Årligen ojas det över att älgar mfl äter upp tallskott som planteras, hur mycket skulle dessa blivande tallar vara värda om de inte blivit uppätna? Din värderingsmetod haltar. Du värderar ett rovdjur efter hur många byten den fäller på en livstid, men betänk hur mycket skada bytesdjuret hade gjort om det fått leva till en "naturlig död" (dvs pga ålder). Jag säger att hela denna värderingsmetod haltar just för att alla värderar olika. Till syende och sist är det i detta fall bara ett sätt att visa hur grym naturen är, förr eller senare dör allt liv.
    Kom ihåg att du för ett år sedan (12/3-2012) skrev på din (gamla)blogg att du om isbjörnar skrev ”Burrigare, mysigare, sötare, finare, gosigare varelse kan inte finnas”. Tänk hur många sälar/fiskar mm isbjörnen äter på en livstid och hur mycket plankton räddar inte isbjörnen från att bli uppätna av sina predatorer eller varför inte hur många människor som kunnat leva av sälarna/fiskarna? Men inte var isbjörnen ett vidrigt rovdjur som inte förtjänar att leva eller glömde du bara att skriva det?

    Jag försvarar inte den film som hipp-hopparen gjort, inte heller försvarar jag de sabotage varghatare gjort på vargälskares egendom, inte heller försvarar jag scum(-manifestet)...

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.