måndag 10 augusti 2015

Stämpling i Änok

 
Förra veckan var vi upp tre stycken från jobbet och stämplade två områden i den fjällnära skogen utanför Kvikkjokk, i deltaområdet Änok. Efter en långdragen rättsprocess är det nu beslutat att Skogsstyrelsen ska lösa in skogen, som därmed inte ska få avverkas. Att stämpla innebär att varenda träd i hela skogsområdet ska klavas på 1,3 meters höjd (dvs mäta trädets diameter, samt registrera trädslag). Sedan tas höjd på ca 100 olika träd med varierande trädslag och storlekar. Därigenom kan man räkna ut hur mycket volym som finns. Beroende på kvalitet, sträcka till väg, gryndyteförhållanden (om det är stenigt, myrmark, platt tallhed eller liknande) och dyl. kan man räkna ut vad skogen är värd och därigenom vad markägaren ska ha i kompensation för att inte avverka. Att klava varenda träd i en hel skog är rätt så enformigt och kanske inte det mest inspirerande arbete, men det måste ju göras. 

Vi flög ut med helikopter och bodde i kåta ute i fjällskogen. Första dagen sken solen och vi bjöds på vacker utsikt från helikoptern, och en vacker kväll att klava på och få lite mer arbete gjort. Dagen efter vaknade vi av att regnet smattrade, och efter det så var allt blött. Tillslut blev vi färdiga med det första området och flög över ån till det andra stället och klavade det. När vi på fredagen, efter att ha varit blöta i flera dagar packar ihop kåtan så spricker solen fram, och vi bjöds på finväder i helikoptern på väg hem.
 
 En vacker förstakväll. Vi passade på att arbeta en del, och gjorde kväll först klockan 22.

 Lunch första dagen. Solen sken och myggen kalasade på oss där vi tältade i en träskkant.

 Natten mot julafton för flera år sedan drabbades Kvikkjokk av en stark storm som fällde många träd. Eftersom även vindfällen och död ved skulle klavas så blev det en del klättrande...och massor av blåmärken på benen från kvistar! 

Äldre träd kan vara riktiga konstverk! Sista natten och solen tittade fram mellan skurarna.

 
Väntar på helikoptern som kom någon timma sent på grund av dimma.


Försöker hitta en lucka att landa i. Lättare sagt än gjort mellan gammelskog och dimma.


Torkade en socka vid elden. Gick från storlek 40 till 25!
 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.